maanantai 1. helmikuuta 2016

Janome Skyline 5 ja uudet harrastustilat ;)

Noh, kaikkihan lähti siis siiä kun mies lupasi
kustantaa minulle uuden ompelukoneen
synttärilahjaksi.

Niinhän siinä sitten kävi, jotta tilasin ihan uuden Janome Skyline5 koneen Karnaluksista Virosta. Konetta myydän myös esimerkiksi Elnan excellence 680 kuorilla, mutta kone on ihan sama. Mukana tulevissa varusteissa vain voi olla eroja ja siinäkin vain varusteiden laajuudessa. Laitan kuvan siitä, mitä tuossa minun koneessani tuli mukana ;) Rehellisesti voin sanoa, että harmittaa ihan vietävästi, että tilasin koneen ulkomailta, mutta kerottakoon, jotta samasta koneesta olisin Suomessa maksanut yli 600e enemmän eli kyse ei ollut ihan pikkurahasta... :/

Tilaaminen Virosta sujui kyllä moitteetta, sähköpostilla palvelun sai Suomeksi ja paketti tuli ihan kotiovelle juuri synttäripäivänäni :D Mutta jatkossa pitäydyn edelleen suomen rajojen sisällä ostoissani, jos ei hintaero ole noin käsittämätön! :o

Kone saapui ja ajatus oli, jotta luopuisin tuosta Brother Innov'is 35, joka minulla on siis ollut aiemmin, mutta enhän minä raaskikaan siitä luopua, ainakaan vielä :D

Ajattelinpas laittaa tähän kokemuksia hieman molemmista ompelukoneista eli Janomesta ja Brotherista.

Brother innov'is 35 on ollut minulla nyt kohta parisen vuotta ja sillähän minä olen surruutellut ja kovasti! Ongelmaksi tällä koneella on välillä tullut paksut kankaat. Kone tekee turhan paljon hyppytikkiä eli jättää tikit ompelematta, joka luonnollisesti vaikuttaa myös sitten ompeleen kestävyyteen. Välillä paksut kohdat menee yli kuin ei mitään, mutta välillä paksusta kohdasta puuttuu tikit täysin. Olen koittanut vaihtaa lankoja, neuloja jne, mutta lopputulos on aina yksi mysteeri. Jokunen kirosana on päässyt myöskin ribbiä ommellessa! Sinne ilmestyy myöskin hyppyjä ja koska kangas joustaa paljom niin kova paininjalan puristus venyttää kankaan äärimmilleen, mutta ribbihän ei palaudukaan kuten moni muu kangas.

Brother innov'is 35 on loistava kone joustavien kankaiden ompeluun, joskus olen kyllä kaivannut tähän paininjalan säätöä kun kangas tahtoo venyä&lainehtia liiallisesta paininjalan puristuksesta, yleensä ongelma kyllä katoaa silittämällä taikka pesussa, mutta harvoin noita uusia tuotteita viitsisi ensimmäisenä koneeseen heittää ;)

Janome Skyline 5 minulla ei nyt ole vielä kovin vankkaa käsitystä. Jokusen metrin olen kyllä silläkin ehtinyt jo ommella, mutta kaikki säädöt ovat kyllä vielä täysin hakusessa... Vaikka koneessa on paljon eri ompeleita niin niiden välillä on helppo liikkua kun ensin hoksaa systeemin. Englannin kielinen käyttöohje ei ihan uppoa samalla tavalla pääkoppaan kuin jos se olisi Suomeksi ;) Tikin leveys on valtava, jopa 9mm, vaikka Brotherissakin sai7mm tikkiä niin 2mm lisää on paljon. Tikin pituus on myös huima! Nämä yhdessä säädettävän paininjalan puristuksen kanssa takaavat sen, että erilaisista omepeleista saa kyllä kaiken irti kaikilla materiaaleilla (vielä kun oppisi vaihtamaan oikean paininjalan, jota kone suosittelee ;))!

Ihastuin valtavasti erilaisiin koristeompeleihin, joita koneesta löytyy mm. lankarulla, erilaiset kukat, auto, lentokone, ... 

Koneessa on myöskin enemmän voimaa kuin Brotherissa ja vahvemmat materiaalit menee kevyemmin paininjalan alta, mutta saa sitä tälläkin koneella hyppyjä ;) Tosin tällöin neula oli vääränlainen niin se pitää muistaa vaihtaa ensikerralla ja katsoa, mitä sitten kone saa aikaiseksi!

Kaksi muutakin ominaisuutta on myöskin tullut lisää vrt Brotherin koneeseen, nimittäin paininjalan nosto polvinostimella ja lankojen automaattinen katkaisu nappia painamalla! Äärettömän kätevää, mutta silti sakset saavat roikkua kaulassa :)

Mutta tästä koneesta kerron myöhemmin lisää ja saa toki kysyäkin jos jotain kysyttävää löytyy mistä tahansa koneesta, joita minulta löytyy - yritän vastata parhaani mukaan :)

Juuri kun Janome oli kotiutunut tulikin vastaani kirppiksellä Husgvarnan Rotary ompelukone, mikä kaunotar! <3 Toimivakin vielä ja siis tämähän on mallia poljettava :D Ikinä en ole sellaista ajanut ja sen kuitenkin kotiin kannoin (painoi kuin synti). Alkuperäinen ohjekirjakin löytyi, valot on lisätty jälkeenpäin, kuitenkin koska meillä on kohtuullisen uusi talo niin tuota pistotulppaa ei saa meidän maadoitettuihin pistorasioihin :D Alkuun sain koneen liikkumaan eteen-taakse siis tikki teen toinen taakse. Siinä vaiheessa ymmärsin, että tällaista vanhaa Rouvaa on kohdeltava kauniisti ja oltava nöyrä. Pikkuhiljaa tikki meni eteenpäin kunnes taas lähti taaksepäin, mutta Rouva kulki suoraan ja lähes äänettömästi. Vahvat kohdat on polkijan jalkalihaksista kiinni, kone tekee kyllä työn jos vaan "moottorissa" piisaa virtaa ;)

Nyt kun aloitin niin taidanpas kirjoittaa vielä noista kahdesta saumuristanikin :D
Pöydältäni löytyy edellä mainittujen ompelukoneiden lisäksi myös kaksi saumuria.

Brother 3034 D malli on ollut minulla jo jokusen vuoden, vaidoin silloin vanhan Brotherini uuteen kun ajattelin, että uusi olisi parempi, mutta kyllä sanonta "vanhassa vara parempi" on pitänyt tässä tapauksessa paikkansa :/
Kone on kovaääninen, ompelee kyllä kauniisti ohutta kangasta ja tikin leveyyttä saa säädettyä 5-7mm, diffi löytyy eli sillä saa venytettyä ommeltavaa materiaalia sekä rypytettyä. Paininjalan säätö on myöskin paljon käytössä. MUTTA kun tulee paksu kohta niin tikki hyppää :( Erittäin raivostuttavaa! Ohuiden joustavien kanssa pärjää kyllä, mutta vahvoja ei kyllä kannata 4 lankaisella edes koittaa vaan suosiolla saumuroida 3 lankaisella eli vasen neulalanka pois.

Sitten löytyy toinen vanha Rouva eli Bernette 234. Vaihdoin koneen kahvipakettiin ja alkutaipaleemme oli vähintäänkin kivikkoinen... Pari osaa koneessa on rikki, mutta ne eivät suoranaisesti vaikuta käyttöön. Tämä Rouva teki alkuun juuri kuten itse halusi, tikki oli kehnoa vaikka kuinka sääti. Putsasin, vaihdoin neulaa ja lankaa, muutin säätöjä ja tadaa, yks kaks tikki olikin kaunista ja tämähän kone ei mene sieltä mistä aita on matalin vaan juuri siitä, mistä hänen halutaan menevän!
Varaosia tähän koneeseen ei kuulemma enää (suomesta) ole juurikaan saatavilla eli koneella täytyy ajella varoen.

Jottei postaus nyt ihan pelkkiä koneita olisi niin laitetaas vielä kuvaa viimeisimmästä tilkkutyöstä... Laitetaas sitten parempi kuva kun se on kokonaan valmis ;)
Olen säilönyt puuvillatilkkuja sieltä asti kun aloitin ompelun noin 5v sitten. Viimein otin itseäni niskasta kiinni ja otin tilkkuloodan ja aloin ompelemaan. Ajatus oli tehdä uuteen sänkyymme näistä päiväpeitto, mutta leveyttä ei tullutkaan kuin 90cm eli ei se ihan parisänkyyn riittänytkään, lapset saavat sitten tästä itselleen päiväpeiton :)


Niin joo ja tosiaan, ne uudet harrastetilat (vai voikohan niitä enää selaisiksi edes kutsua)?! :D
Aiemminhan olen ommellut 2m2 vaatehuoneessamme ja tuon neljännen koneen (puhumattakaan tuosta viidennestä) myötä tila kävi ahtaaksi jos ei se sitä ollut jo ennen sitäkin. No sain miehen ylipuhuttua ja itseasiassa mieshän innostui kovasti siitä, että vaatehuoneen saisi jälleen säilytystä varten (itsehän en tätä osiota edes ollut ajatellut :D) ja parin päivän miettimisen jälkeen huoneessamme oli korkea parvisänky (ikea storå), jonka alle sain oman työtilan, ihan mahtavaa kun nyt on tilaa myöskin leikata kankaita, lattialla kylläkin, mutta ennen meidän sänkymme vei siitä karhun osan, joten siinä ei paljon leikelty. Laitetaas siitäkin kuvaa tähän, vielä puuttuu verhot, jotta tavarat saisi välillä hieman piiloon, mutta nyt on tässä tätä muutakin ompeluhommaa ollut niin ne saavat hieman vielä odottaa.

PS. jos joku muistaa sen meidän keittiön välitilan, jonka uusasin hiomapaperilla+laastilla+kostean tilan maalilla niin kerrottakoon, että se on edelleen juuri sen näköinen kuin tehdessäni sen jokunen vuosi sitten. Äärettömän helppo pitää puhtaana, kestää vesipesun, roiskeet lähtee hyvin eikä maali ole varissut tms. Suosittelen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti